Frågor & svar


Här är svar på några vanliga frågor.

Windows 10

Fråga: Fungerar Magenta under Windows 10?

Svar: Ja. 

Svefaktura - EDI-faktura

Fråga: Klarar Magenta Svefaktura?

Svar: Ja. Magenta kan både skapa en Svefaktura och skickad iväg den till önskad mottagare (det senare fr.o.m. version 2017:1).

Varje faktura hamnar som en xml-fil i en speciell mapp. Dessa filer kan sedan skickas iväg utanför programmets försorg eller genom Magentas inbyggda gränssnitt direkt till en av våra samarbetspartner (Ekopost) som ser till att fakturan går vidare till den elektroniska adressen. Speciellt i det senare fallet slipper man besväret med s.k. fakturaskrivare och andra småkrångliga lösningar.

Anm: Handelsbankens e-fakturahantering är ett undantag där alla Svefakturor från ett visst överföringstillfälle hamnar i en och samma fil.

Anm: För mer info om själva Svefakturastandarden: Svefaktura (officiell hemsida).

Läs mer under "Elektronisk faktura" i menyn till vänster.

Köra Magenta på distans

Fråga: Kan man köra Magenta på distans?

Svar: Ja, absolut! I samarbete med RedCloud kan vi erbjuda en komplett molnlösning där man kan nå sitt Magenta från alla platser så länge man har tillgång till en internetuppkoppling. Programmet ligger på säkra servrar där RedCloud sköter driftsäkerhet, underhåll och backup.

Som en enklare variant kan Magenta kan precis som Windowsprogram i allmänhet köras på distans via bl.a. Fjärrskrivbordet i Windows eller via Teamviewer.

Läs mer om RedCloud och om Magenta på distans.

Lagen om certifierade kassaregister

Fråga: Klarar Magenta Fakturering i kassautförandet "Casablanca" kraven i lagen om certifierade kassaregister som infördes 1 januari 2010?

Svar: Ja. I sitt nya kassautförande "Casablanca C" (där C står för Certifierat kassaregister) uppfyller programmet Skatteverkets krav på certifierade kassaregister. För att uppfylla kraven behövs följande:

  1. aktuell programvara (med kassaförsäljningen i separat fakturanummerserie, funktioner för kommunikation med certifierad kontrollenhet).
  2. certifierad kontrollenhet "svart låda" (som registrerar alla kontantförsäljningar).

Kostnaden för att uppdatera beror på vilken Magentaversion du har och ifall du har vår gamla kassahanteringsmodul eller inte. Priset består av följande poster:

  • Uppdatering enligt prislista till senaste version.
  • Programtillägget "Casablanca C" för 3.495 exkl moms.
  • Certifierad kontrollenhet för 3.900 exkl moms. Köps enklast direkt genom oss.
  • Om du inte redan har kvittoskrivare och kassalåda tillkommer detta. Kan också köpas genom oss. 

Läs mer om Casablanca C. Mer information om den nya kassaregisterlagen finns på skattverkets hemsida, klicka här.

ROT- och RUT-avdrag

Fråga: Hur hanterar man ROT- och RUT-avdrag i Magenta?

Svar: Se ROT- och RUT-avdrag i Magenta.

Sveorder

Fråga: Klarar Magenta Sveorder?

Svar: Sveorder är en ny standard från samma arbetsgrupp, STFI, som fastställde svefakturastandarden. Sveordern är fortfarande under utveckling. Magenta har ännu inte tagit ställning till hur vi gör med sveordern men vi är mycket positiva till idén.

Faktura som PDF

Fråga: Får man skicka en faktura som PDF?

Svar: Det beror helt på mottagarens inställning. Lagen har inga invändningar, den reglerar bara vad fakturan ska innehålla och hur den ska arkiveras (i läsbart format hos både avsändare och mottagare).

Se även: Du kan också hitta intressant information under Typfall & exempel och under Tips & tricks.